Riksgäldskommentar

Riksgäldskommentar: Makroekonomiska förutsättningar för statsskuldens utveckling

Nyhet 11 april 2024 Publikation, Riksgäldskommentar

Om det krävs över- eller underskott i statens primära saldo för att stabilisera skulden som andel av BNP beror på statsskuldens storlek, räntenivån och hur snabbt ekonomin växer.

Analysen i denna Riksgäldskommentar visar att utvecklingen sedan senaste millennieskiftet har varit gynnsam för statsfinanserna. Statsbudgeten har då kunnat uppvisa ett primärt budgetunderskott av storleken 0,5 procent av BNP utan att skulden har ökat som andel av BNP. Det fanns därmed ett utrymme för staten att sänka skatter eller höja utgifter utan att behöva finansiering. Det är endast på 60-talet som förhållandena för statsskulden varit lika gynnsamma.

Författare till ”Makroekonomiska förutsättningar för statsskuldens utveckling” är Tora Bäckman.

Riksgäldskommentar nr 1 2024: Makroekonomiska förutsättningar för statsskuldens utveckling

Riksgäldskommentar är en serie korta skrifter där Riksgäldens medarbetare bidrar till att fördjupa kunskapen inom ett aktuellt ämne. Riksgäldskommentar nummer 1 2024 undersöker hur makroekonomiska faktorer har påverkat statsskuldens utveckling sedan 1700-talet.

Riksgäldskommentar: Förutsättningar för skuldförvaltning på lång sikt

Nyhet 22 september 2023 Publikation, Riksgäldskommentar

Statsskulden fyller en viktig funktion i samhällsekonomin på flera sätt. Det är vanskligt att tala om en optimal storlek på skulden, men såväl en alltför låg som en alltför hög skuld kan innebära utmaningar.

För förvaltningen av statsskulden finns det flera skäl att analysera förutsättningarna på lång sikt. Till exempel eftersom större förändringar ibland inte blir synliga förrän längre fram i tiden. Men också för att se vilka typer av strategival som kan följa av dessa förändringar. Denna kommentar beaktar därför tre scenarier för skuldens utveckling och förvaltning fram till 2034, givet dagens finanspolitiska ramverk och Riksgäldens riktlinjer och strategi.

Författare är Mårten Bjellerup och Julia Rådahl.

Riksgäldskommentar nr 3 2023: Förutsättningar för skuldförvaltning på lång sikt

Riksgäldskommentar är en serie korta skrifter där Riksgäldens medarbetare bidrar till att fördjupa kunskapen inom ett aktuellt ämne. Riksgäldskommentar 3 2023 belyser att utmaningen för statsskuldsförvaltningen kommande år i stor utsträckning kommer att handla om att hitta den avvägning mellan...

Riksgäldskommentar: Effekterna av högre räntor i euroområdet – vad blir påverkan på Sverige?

Nyhet 26 maj 2023 Publikation, Riksgäldskommentar

Mot bakgrund av den höga inflationen har flera centralbanker stramat åt penningpolitiken med höjda styrräntor och minskade obligationsköp. Det har fått räntor att stiga, inte minst i Europa. Om inflationen överraskar ytterligare på uppåtsidan, blir kvar på höga nivåer och räntorna stiger snabbare kan högt skuldsatta länder få problem, såväl länder med hög offentlig skuldsättning (exempelvis Italien) som länder med hög privat skuldsättning (exempelvis Sverige).

I denna analys är fokus på länder med hög offentlig skuldsättning. Blir tillväxten dessutom låg kan länderna hamna i en situation liknande skuldkrisen för drygt 10 år sedan. Ett sådant scenario skulle få stora negativa effekter och sprida sig även till Sverige.

Här kan du läsa hela Riksgäldskommentar nr 2 2023: Effekterna av högre räntor i europaområdet - vad blir påverkan på Sverige?

Riksgäldskommentar är en serie korta skrifter där Riksgäldens medarbetare bidrar till att fördjupa kunskapen inom ett aktuellt ämne. Riksgäldskommentar 2 2023 handlar om effekterna av högre räntor i europaområdet och vad påverkan blir på Sverige.

Riksgäldskommentar: Två årtionden med Riksgäldens repofacilitet

Nyhet 26 april 2023 Publikation, Riksgäldskommentar

Denna Riksgäldskommentar återger en del av resultaten i den analys som Blix Grimaldi och Hirvonen (2023) gjort av Riksgäldens repofacilitet under två årtionden, från och med 2002 till och med 2021.

Ett huvudsyfte med Riksgäldens repofaciliteter är att bidra till en välfungerande och likvid statspappersmarknad. Användningen av Riksgäldens repofacilitet, mätt som utlånade volymer av nominella statspapper, ökar i perioder när marknadens funktion försämras.

Här kan du läsa hela Riksgäldskommentaren nr 1 2023: Två årtionden med Riksgäldens repofacilitet

Riksgäldskommentar: Offentlig-privat samverkan riskerar att bli dyrt och osäkert för staten

Nyhet 23 december 2021 Publikation, Riksgäldskommentar

Entreprenadformen OPS innebär att ett privat företag får i uppdrag att exempelvis genomföra ett statligt infrastrukturprojekt, som sedan återbetalas av staten. I Sverige har det inte varit så vanligt. Ett av få exempel är Nya Karolinska Sjukhuset, NKS. Utanför Sverige har OPS varit mer vanligt, i till exempel Storbritannien, Nederländerna och Frankrike.

Förespråkare av OPS menar att incitamentsstrukturen i en OPS ger samhällsekonomiska effektivitetsvinster. I en OPS förskjuts även ett projekts återbetalning. Därmed belastas inte statens budget i närtid, vilket kan framstå som lockande för beslutsfattare.  

Men möjliga fördelar är osäkra och nackdelarna överväger, konstaterar Riksgäldens ekonomer i sin kommentar. Transparensen kring beslut blir sämre och finansieringen blir dyrare eftersom privata aktörer har en lägre kreditvärdighet än staten. Flera empiriska studier som har genomförts tycks också stödja denna slutsats. I Storbritannien har man till exempel upphört att använda OPS.

Författarna avslutar sin kommentar med att avråda staten från att använda OPS.

Här kan du läsa hela kommentaren

Tydliga nackdelar och osäkra fördelar. Det är slutsatsen efter att Riksgäldens ekonomer Carl Oreland och Magnus Thor analyserat offentlig-privat samverkan, förkortat OPS, i en kommentar.

Riksgäldskommentar: En effektivare hantering av myndigheternas valutabetalningar

Publikation 28 juni 2021 Riksgäldskommentar

Riksgälden har de senaste åren kunnat sänka
myndigheternas samlade kostnader för valutaväxlingar genom bättre priser i de
statliga ramavtalen för utlandsbetalningar samt införandet av en
valutakoncernkontomodell för bättre samordning av myndigheternas
valutabetalningar. En lika väl fungerande och effektiv likviditetsstyrning som
används för svenska kronor tillämpas nu även för myndigheternas
valutabetalningar genom en valutakoncernkontolösning (VKK).

Riksgäldskommentar 1-2021: En effektivare hantering av myndigheternas valutabetalningar

Riksgäldskommentar är en serie korta skrifter där Riksgäldens medarbetare bidrar till att fördjupa kunskapen inom ett aktuellt ämne. Riksgäldskommentar 1 2021: "En effektivare hantering av myndigheternas valutabetalningar" förklarar hur en valutakoncernkontolösning (VKK) bidrar till en mer...

Riksgäldskommentar: Statens nettolånebehov mäter statens kassaflöde

Publikation 9 juni 2020 Riksgäldskommentar

Riksgälden tar regelbundet fram oberoende prognoser på nettolånebehovet. Dessa prognoser fyller en viktig funktion i arbetet med att ta fram Riksgäldens låneplaner för hur mycket pengar staten behöver låna för att täcka sin verksamhet. 

I Riksgäldskommentar 2 2020 reder ekonomerna Sofia Nilsson och Elin Stenbacka på avdelningen Ekonomisk analys ut vad statens nettolånebehov är och hur det uppstår.

Med träffsäkra prognoser kan Riksgälden planera och hantera upplåningen på ett sätt som bidrar till att minime­ra den långsiktiga kostnaden för statsskulden. Prognosernas träffsäkerhet har ökat de senaste åren, trots en del utmaningar i prognosarbetet. Framför allt har kapitalplaceringar på skattekontot varit en osäkerhetsfaktor.

Riksgäldskommentar: Statens nettolånebehov mäter statens kassaflöde

Nyhet: Statens nettolånebehov mäter statens kassaflöde

Riksgäldskommentar är en ny serie korta skrifter där Riksgäldens medarbetare bidrar till att fördjupa kunskapen inom ett aktuellt ämne. Riksgäldskommentar 2 2020: "Statens nettolånebehov mäter statens kassaflöde" handlar om hur lånehehovet räknas ut.

Riksgäldskommentar 1 2020: Prognosutvärdering

Publikation 26 maj 2020 Riksgäldskommentar

Utvärderingen är gjord av Mattias Bruér, senior ekonom på Riksgälden.

Riksgäldskommentar 1 2020: Prognosutvärdering 2013-2018

Läs nyheten

Riksgäldens makroekonomiska och statsfinansiella prognoser har utvärderats grundligt. Resultaten redovisas i Riksgäldskommentar 1 2020: Prognosutvärdering 2013-2018. Riksgäldskommentar är en ny serie korta skrifter där Riksgäldens medarbetare bidrar till att fördjupa kunskapen inom ett aktuellt...