På riksgalden.se använder vi kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen för dig och för att samla in statistik. Vi använder också kakor för webbanalys så vi kan förbättra vår webbplats. Mer om kakor (cookies).
Nödvändiga kakor går inte att stänga av eftersom vår webbplats inte fungerar utan dessa. Nödvändig kakor bidrar till att våra tjänster är säkra och fungerar som de ska.
Kakor inom detta område används för att samla in statistik för att förbättra webbplatsen och ge våra besökare en så bra upplevelser som möjligt.
Statsskulden
Statens upplåning
Statslåneräntan
Finansiell stabilitet
Statens internbank
Insättningsgarantin och investerarskyddet
Garantier och lån
Finansiering av kärnavfall
Premieobligationer och riksgäldsspar
Lägre tillväxt i ekonomin, ökade statliga utgifter och ett utflöde av kapital från skattekontot tynger statens budget. Samtidigt ger högre inflation ökade inkomster från moms. Sammantaget räknar Riksgälden nu med lägre överskott för staten 2022 och 2023 än i förra prognosen och därmed ett större...
Denna räntesats gäller för perioden 2022-05-20 - 2022-05-26.
Välkommen att anmäla dig till en utbildning om de nya ramavtalen för betalningstjänster och kortinlösen. Du kan välja mellan fyra olika utbildningstillfällen den 9 juni, 1 september, 6 oktober samt 10 november.
Denna räntesats gäller för perioden 2022-05-13 - 2022-05-19.
Riksgälden har inga synpunkter på förslagen i promemorian "Nya regler för viss gräsrotsfinansiering" (Fi2022/00473).
Riksgälden har tecknat nytt ramavtal för kortinlösen med Nets, Swedbank och Verifone.
Riksgälden har yttrat sig över Finansdepartementets promemoria "Rätt till betalkonto i fler banker". Riksgälden tillstyrker promemorians förslag.
Statens betalningar resulterade i ett underskott på 16,0 miljarder kronor i april. Riksgäldens prognos var ett underskott på 7,4 miljarder kronor. Skillnaden förklaras av högre utbetalningar från myndigheter och lägre skatteinkomster än beräknat.
Denna räntesats gäller för perioden 2022-05-06 - 2022-05-12.
Riksgälden erbjuder ett byte till nominell obligation SGB 1065 den 2 juni.
Förändringar är på gång i förordningen 2017:1179 om finansiering av kärntekniska restprodukter (finansieringsförordningen). Ändringarna träder i kraft den 10 maj 2022. Ändringarna innebär en bättre anpassning till tillståndshavarens verksamhet och en ökad flexibilitet i finansieringssystemet. Nedan...
Riksgälden har yttrat sig till regeringen om anläggningshavares försäkringar och kompletterande säkerheter bedöms vara tillräckliga vid händelse av en radiologisk olycka.
Riksgälden redovisar en samlad bild av finansieringssystemet för omhändertagande av kärntekniska restprodukter med en analys och bedömning av systemets balans, samt statens samlade risk. Redovisningen lämnas in till regeringen enligt myndighetens regleringsbrev för 2022.
Riksgäldens digitala konferens Finansdagen lockade den 28 april över 500 deltagare från 170 olika myndigheter, företag och organisationer. Många aktörer inom den finansiella sektorn är intresserade av hur vi tillsammans ska kunna stå emot till exempel cyberangrepp och fullfölja våra uppdrag även i...
Finansinspektionens har kommit med förslag till nya regler om att fondbolag, förvaltningsbolag och värdepappersinstitut ska beakta hållbarhetsfaktorer och integrera hållbarhetsrisker. Riksgälden har inga synpunkter på det remitterade förslaget. (FI dnr 21-29976)
Denna räntesats gäller för perioden 2022-04-29 - 2022-05-05.
Statsskulden har fortsatt att minska under de fem senaste åren. Även statens lånebehov har minskat och upplåningskostnaden har varit historiskt låg. Det visar regeringens utvärdering av statens upplåning och skuldförvaltning för perioden 2017–2021, som överlämnats till riksdagen.
Riksgälden har beslutat att ställa ut en kreditgaranti till AB Svensk Exportkredit, SEK, för ett lån på 3 miljarder kronor inom ramen för programmet för garantier för stora gröna industriinvesteringar. Investeringen rör en ombyggnation av Preems anläggning i Lysekil för att producera diesel baserad...
Riksgälden tillstyrker promemorians förslag och välkomnar det stärkta skyddet vid betalningar online, samt har inget att erinra mot att den näringsrättsliga tillsynen över att konsumentkreditinstituten följer konsumentkreditlagen flyttas från Konsumentverket till Finansinspektionen.
Riksgälden har tecknat nytt ramavtal för betalningstjänster med Danske Bank och Swedbank.
Riksgälden har meddelat Europeiska bankmyndigheten (EBA) att myndigheten avser att följa EBA:s riktlinjer för förbättring av möjlighet till resolution för institut och resolutionsmyndigheter.
Denna räntesats gäller för perioden 2022-04-22 - 2022-04-28.
Denna räntesats gäller för perioden 2022-04-15 - 2022-04-21.
Riksgälden välkomnar inrättandet av Totalförsvarsanalys. Att löpande följa upp och utvärdera insatser inom detta område, med stöd av bland annat metoder för att värdera samhällsekonomisk effektivitet, leder rimligen till mer effektiva insatser och en ökad kostnadseffektivitet för de insatser som...
Denna räntesats gäller för perioden 2022-04-08 - 2022-04-14.
Statens betalningar resulterade i ett överskott på 23,4 miljarder kronor i mars. Riksgäldens prognos var ett överskott på 19,9 miljarder kronor. Skillnaden förklaras främst av att Riksgäldens nettoutlåning var lägre än väntat. Samtidigt var både skatteinkomster och myndighetsutbetalningar högre än...
Du har fortfarande chans att anmäla dig till Finansdagen den 28 april – en digital halvdagskonferens med högaktuella säkerhetsfrågor i fokus. Välkommen med din anmälan.
I dag börjar Klas Granlund som avdelningschef för Skuldförvaltning och Erika Färnstrand Damsgaard tar över motsvarande roll på avdelningen Ekonomisk analys.
Riksgälden har, utifrån de aspekter som myndigheten har att beakta, inga synpunkter på de förslag som lämnas.
Denna räntesats gäller för perioden 2022-04-01 - 2022-04-07.
Den 13 januari publicerade den Europeiska bankmyndigheten (EBA) riktlinjer för förbättring av möjlighet till resolution för institut och resolutionsmyndigheter. Riktlinjerna gäller från och med den 1 januari 2024. Riksgälden har tidigare kommunicerat att myndigheten avser att följa riktlinjerna.
Denna räntesats gäller för perioden 2022-03-25 - 2022-03-31.
Riksgälden har givits möjlighet att lämna synpunkter på betänkandet: Säker och kostnadseffektiv it-drift - förslag till varaktiga former för samordnad statlig IT-drift (SOU 2021:97)
I dag träffas finansminister Mikael Dambergs ekonomiska råd för första gången. Syftet med det ekonomiska rådet är att ge finansministern råd i aktuella ekonomiska och vetenskapliga frågor av betydelse för den ekonomiska politiken. Riksgäldsdirektör Karolina Ekholm ingår i rådet tillsammans med fem...
EU-kommissionen publicerade den 30 november 2021 ett öppet samråd inom ramen för en översyn av av makrotillsynsramverket för banker inom EU. Riksgälden har nu tillsammans med Finansdepartementet, Riksbanken och Finansinspektionen svarat på samrådet.
Denna räntesats gäller för perioden 2022-03-18 - 2022-03-24.
Riksgälden bjuder in till Finansdagen den 28 april – en digital konferens med högaktuella säkerhetsfrågor i fokus. Konferensen riktar sig till myndighetschefer och till dig som jobbar med ekonomifrågor inom staten.
Risken är fortsatt låg till måttlig för att det ska uppstå stora förluster i de garantier och lån med kreditrisk som staten har ställt ut. Det visar Riksgäldens årliga riskanalys av statens samlade garantier och lån som ökat från förra årets 2 432 miljarder kronor till 2 667 miljarder kronor.
Riksgälden tillstyrker att pensionsrisker även fortsatt ska vara föremål för ett särskilt kapitalbaspåslag inom pelare 2. Genom ett sådant krav säkerställs att det – på samma sätt som för andra risker i bankernas verksamhet – finns adekvat kapacitet att absorbera de förluster som riskerna i fråga...
Denna räntesats gäller för perioden 2022-03-11 - 2022-03-17.
Samtliga banker uppfyllde vid utgången av det fjärde kvartalet sina krav på nedskrivningsbara skulder, så kallade MREL-krav. Det visar Riksgäldens nya kvartalsrapport som publiceras i dag. Rapporten är den sista som redovisar uppfyllnaden enligt det regelverk och principer som var tillämpliga fram...
Statens betalningar resulterade i ett överskott på 85,6 miljarder kronor i februari. Riksgäldens prognos var ett överskott på 74,2 miljarder kronor. Skillnaden förklaras framför allt av högre skatteinkomster.
Denna räntesats gäller för perioden 2022-03-04 - 2022-03-10.
Riksgälden följer utvecklingen på de finansiella marknaderna noga och har löpande dialog med andra myndigheter, aktörer på de finansiella marknaderna.
Denna räntesats gäller för perioden 2022-02-25 - 2022-03-03.
Tillväxten i svensk ekonomi väntas bli god 2022, trots en svacka i början av året. Det bidrar till ytterligare stärkta statsfinanser och minskad statsskuld. Det ger även ett lägre lånebehov för staten och Riksgälden drar därför ner utbudet av statspapper.
Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss där Riksgälden föreslås bli resolutionsmyndighet även för centrala motparter. Centrala motparter har blivit allt viktigare aktörer i det finansiella systemet med ökad betydelse för den finansiella stabiliteten.
Den svenska ekonomin har stått emot pandemin väl och återhämtningen har varit överraskande stark. Under året har Riksgälden bland annat gjort en historisk emission av en 50-årig statsobligation samt tagit emot ett nytt uppdrag om gröna kreditgarantier. I dag överlämnar Riksgälden sin årsredovisning...
Riksgälden lämnar i dag underlag för utvärdering av statsskuldens förvaltning 2021 till regeringen. Året präglades av en överraskande snabb ekonomisk återhämtning som bidrog till överskott i statens budget, lägre upplåning och en minskande statsskuld.
Denna räntesats gäller för perioden 2022-02-18 - 2022-02-24.