På riksgalden.se använder vi kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen för dig och för att samla in statistik. Genom att fortsätta godkänner du att de används. Mer om kakor (cookies).
Statsskulden
Statens upplåning
Statslåneräntan
Finansiell stabilitet
Statens internbank
Insättningsgarantin och investerarskyddet
Garantier och lån
Finansiering av kärnavfall
Premieobligationer
Finansiella kriser är något av det mest kostsamma ett samhälle kan drabbas av. Om en kris uppstår i en bank eller ett annat institut ansvarar Riksgälden för att hantera situationen.
Riksgälden kan ta kontroll över en krisande bank eller institut som bedöms vara systemviktigt. Staten kan på så sätt agera snabbt och kraftfullt för att hantera en finansiell kris utan att skattemedel sätts på spel.
Som Sveriges resolutionsmyndighet ansvarar Riksgälden för både förberedelser inför och hantering av kriser i banker och andra institut. Den här rapporten beskriver vårt arbete för finansiell stabilitet.
En fungerande samhällsekonomi
Effektiv krishantering minskar kostnaden för samhället. En allvarlig störning i systemet kan orsaka stora kostnader för samhällsekonomin.
Nio svenska banker bedriver systemviktig verksamhet och behöver därför hanteras i särskild ordning, resolution, i händelse av kris. Den bedömningen gör Riksgälden i de krishanteringsplaner som nu har...
Riksgälden skickade den 14 december 2020 ut brev till de institut som är skyldiga att betala resolutionsavgift enligt 27 kap. 12§ lagen (2015:1016) om resolution.
I dag har protokollet från Finansiella stabilitetsrådets möte den 4 december publicerats.
Samtliga banker uppfyllde vid utgången av det tredje kvartalet sina krav på nedskrivningsbara skulder, så kallade MREL-krav. Det visar Riksgäldens nya kvartalsrapport som publiceras i dag.