Förtydligande kring undantag för tap-emissioner av kvalificerad skuld

Nyhet 26 april 2024

Riksgälden kommer att följa uttalanden publicerade av Europeiska bankmyndigheten (Eba) som förtydligar villkoren för genomförande av tap-emissioner av kvalificerade skuldinstrument.

För att kunna genomföra tap-emissioner avseende MREL-skuld behöver en emittent kunna redogöra att de återställningsvillkor som gäller vid call-datum inte föranleder förekomsten av incitament till inlösen. Ebas uttalanden i frågan, som framgår av monitoreringsrapporten EBA/Rep/2023/23, tillsammans med kommissionens delegerade förordning EU 241/2014, förtydligar hur marknadsaktörer behöver agera för att undvika förekomsten av dessa incitament.

Incitament till inlösen kan uppstå för emissioner som har en köpoption, med tillhörande återställningsvillkor, som leder till en högre avkastning på obligationen vid återställning. I en sådan situation ökar incitamenten för en emittent att lösa in/återköpa obligationen vid köpoptionens nyttjandedatum (call-datum).

Tap-emissioner följer samma slutgiltiga villkor som fastställs i samband med att den ursprungliga emissionen genomförs. Däremot kan emissionspriset och därmed avkastningen, vid respektive emissionstillfälle (tap-emission) skilja sig jämfört med den ursprungliga emissionen. En emittent behöver genomföra tap-emissioner på nivåer som inte skapar incitament till inlösen. Emittenten ska kunna redogöra för detta på begäran från Riksgälden och/eller Finansinspektionen.