I dag tillträder Karolina Ekholm som riksgäldsdirektör

Pressmeddelande 1 februari 2022

Karolina Ekholm har en bred erfarenhet inom makroekonomi och finansiell stabilitet. Fram till tillträdet som riksgäldsdirektör har hon arbetat som professor vid nationalekonomiska institutionen, Stockholms universitet. Hon har tidigare varit vice riksbankschef och statssekreterare på Finansdepartementet med ansvar för ekonomisk analys och internationellt ekonomiskt samarbete.

Karolina Ekholm har erfarenhet från Riksgälden genom sin tidigare roll som ledamot i Riksgäldens vetenskapliga råd. Under 2021 har hon även lett en översyn av ramverket för statsskuldsförvaltningen.

Riksgälden har flera viktiga uppdrag. Vi lånar upp pengar till staten när det behövs, vi ser till att betalningar som barnbidrag och pensioner betalas ut, vi bidrar till ett stabilt finansiellt system genom bland annat insättningsgarantin och vi bidrar till klimatomställningen genom att ställa ut gröna kreditgarantier. Jag känner stor ödmjukhet och stolthet över att få ta mig an uppgiften att leda den här verksamheten och ser fram emot att jobba tillsammans med alla kompetenta medarbetare på myndigheten, säger Karolina Ekholm.

Första dagen på jobbet deltar Karolina Ekholm i den årliga öppna utfrågningen av stabilitetsrådets medlemmar i finansutskottet. På eftermiddagen leder hon sitt första ledningsgruppsmöte på Riksgälden.

Pressbild på riksgäldsdirektör Karolina Ekholm

Finansutskottets öppna utfrågning om finansiell stabilitet sänds i realtid via Riksdagens webb-tv. I dag tisdag den 1 februari, klockan 09.00-11.30

Presskontakt

Åsa Elm, pressansvarig

Riksgäldens verksamhet ska präglas av en öppenhet gentemot allmänheten och media. Rätten till insyn i myndigheters verksamhet är en grundsten i den svenska demokratin.

Vår pressfunktion hjälper dig att komma i kontakt med rätt person så att du snabbt och enkelt får svar på dina frågor. Pressfunktion kan också förse dig med material, besvara övergripande frågor om vår verksamhet och kommande publiceringar.

Åsa Elm, pressansvarig
Mobil: 076-100 63 56
E-post: Åsa Elm
Presstelefon: 08-613 47 01 (bevakas främst under kontorstid)