Skattebetalarna får tillbaka Carnegiepengar

Pressmeddelande 18 mars 2011

Altor och Bure har beslutat att påbörja en försäljningsprocess av fastighetsbolaget Norrvidden AB som togs över av Carnegie Investment Bank 2009. Norrvidden AB är Norrlands största fastighetsbolag med fastigheter över hela norra Sverige.

Staten har genom ett vinstdelningsavtal rätt till 90 procent av vinsten från avvecklingen av hela det engagemang där Norrvidden ingår.

Riksgäldens bedömning är att skattebetalarna vid en försäljning kommer att ges full kostnadstäckning för hanteringen av Carnegie samt ett visst överskott.

Fastighetsrörelsen Norrvidden togs över av Carnegie Investment Bank (CIB) när Riksgälden ägde banken. Riksgälden sålde senare CIB inklusive ägandet i fastighetsrörelsen till Altor och Bure. Den garanterade köpeskilling som Riksgälden fick vid försäljningen gav dock inte staten och skattebetalarna full ersättning för de kostnader man haft i samband med hanteringen av Carnegie.

Enligt bankstödslagen (Lag 2008:814) om statligt stöd till kreditinstitut) ska statens långsiktiga kostnader för bankstödet hållas så låga som möjligt. Stödet ska utformas så att statens insatser i möjligaste mån kan återfås. Staten ska också om inte synnerliga skäl finns tillförsäkras ersättning eller annan kompensation för sitt risktagande.

Frågor besvaras av Bo Lundgren via presschef Marja Lång, tel: 08-613 46 54