Kraftigt ökat intresse för Riksgäldskontorets sparformer

Pressmeddelande 27 november 2001

Pressmeddelande 2001-11-27

Realränteplaceringar

Under oktober och november har placeringar med real ränta ökat kraftigt. Tidigare i år placerades ca sju miljoner kronor i genomsnitt per månad. I oktober var siffran ca 52 miljoner kronor och t o m den 21 november hade knappt 30 miljoner kommit in i realränteplaceringar.Det är de mindre placerarna som har upptäckt fördelarna med realränteplaceringar.

Riksgäldskontoret erbjuder inflationsskyddade placeringar med god ränta. Det finns olika sätt att spara realt, antingen på konto hos Riksgäldskontoret eller genom att köpa en realränteobligation. Det minsta beloppet är i bägge fallen 5 000 kronor.

Den främsta orsaken till att välja en real placering är att försäkra sig mot inflationen och vara garanterad att värdet på placeringen inte urholkas utan växer. Därför är också löptiderna på reala placeringar långa, i princip 5 år eller längre.

Fyra miljarder i ny sparform på ett år

Intresset för RiksgäldsSpar utan tidsgräns med en rörlig ränta på 3,50 procent är högt. På knappt ett år har 4 miljarder kronor placerats på RiksgäldsSpar utan tidsgräns, som fungerar som ett sparkonto i en bank. Skillnaden är att räntan är betydligt högre än i storbankerna och att det inte finns några avgifter. Minsta belopp är 5 000 kronor och det högsta sparbeloppet är fem miljoner kronor per dag.

Frågor besvaras av:

Ann-Sofi Dalmo, försäljningschef, tel: 08-613 45 72 eller
Marja Lång, informationschef, tel: 08-613 46 54.

Mer information finns på www.rgk.se eller kundservice tel: 020 780 780.

Se bilaga för en sammanställning av reala placeringar:  (PDF 19 kb)

Kraftigt ökat intresse för Riksgäldskontorets sparformer Läs Kraftigt ökat intresse för Riksgäldskontorets sparformer , pdf (öppnas i nytt fönster)