Riksgäldens roll inom resolution växer

Nyhet 22 februari 2022

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss där Riksgälden föreslås bli resolutionsmyndighet även för centrala motparter. Centrala motparter har blivit allt viktigare aktörer i det finansiella systemet med ökad betydelse för den finansiella stabiliteten.

Centrala motparter är företag som agerar mellanhand mellan köpare och säljare i en finansiell transaktion. I Sverige finns en central motpart, Nasdaq Clearing AB. Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag som syftar till att åstadkomma en effektiv krishantering av centrala motparter. Riksgälden föreslås blir resolutionsmyndighet, en roll som myndigheten redan har för banker och institut.

Vi välkomnar detta. Det är logiskt att samla resolutionsuppdragen på samma myndighet med tanke på samordningsvinster. Riksgälden har dessutom byggt upp värdefull erfaren­het kring resolution som vi kan dra nytta av i det här nya uppdraget, säger riksgäldsdirektör Karolina Ekholm.

I grunden handlar resolution om att omhänderta fallerande finansiella företag på ett effektivt sätt och utan att skattebetalarna riskerar att får bära stora kostnader för hanteringen. Lagförslagen föreslås träda i kraft den 12 augusti 2022.

Läs mer i regeringens pressmeddelande