Nya regler om underrättelser avseende vissa tredjelandsskulder

Nyhet 7 oktober 2021

Under oktober träder nya regler i kraft som berör företag som omfattas av lagen om resolution. Underrättelser avseende vissa avtal kan behöva skickas in till Riksgälden.

Den 7 respektive 24 oktober träder kommissionens delegerade förordning (EU) 2021/1527 och kommissionens genomförandeförordning (EU) 2021/1751 rörande avtalsenligt erkännande av skuldnedskrivning och konvertering i kraft. Förordningarna berör företag som omfattas av lagen (2015:1016) om resolution.

Av 5 kap. 2 § lagen om resolution framgår att avtal som avser relevanta kapitalinstrument och nedskrivningsbara skulder, och som omfattas av lagstiftningen i tredjeland, ska innehålla villkor om erkännande av skuldnedskrivning och konvertering. Om det inte är möjligt att ta in ett sådant villkor i ett avtal som avser nedskrivningsbara skulder med säkerhet, ska enligt 5 kap. 3 a § lagen om resolution en underrättelse skickas till Riksgälden.

Kommissionens delegerade förordning (EU) 2021/1527 specificerar under vilka förutsättningar det av rättslig eller annan anledning inte skulle vara möjligt att införa ett sådant avtalsvillkor samt de villkor som gäller för resolutionsmyndighetens eventuella krav på införande av avtalsvillkoret. I kommissionens genomförandeförordning (EU) 2021/1751 anges vilka uppgifter som ska ingå i underrättelsen till resolutionsmyndigheten.

Eventuella underrättelser ska utformas i enlighet med ovan förordningar och skickas med säker e-post till resolution@riksgalden.se. Vid frågor om Riksgäldens säkra e-post, vänligen mejla resolution@riksgalden.se.