Yttrande: Ersättningsansvar vid radiologiska olyckor

Nyhet 20 december 2023

Riksgälden har yttrat sig till regeringen över de ansvarsförsäkringar och kompletterande säkerheter som anmälts år 2023 för radiologiska olyckor.

En innehavare av en kärnteknisk anläggning (anläggningshavare) ska anmäla till Riksgälden de ansvarsförsäkringar och de kompletterande säkerheter som ställts för dennes ersättningsansvar vid radiologiska olyckor. Försäkringarna och eventuella kompletterande säkerheter ska vara betryggande för sitt ändamål. Riksgälden ska överlämna dessa till regeringen tillsammans med ett yttrande över om säkerheterna är tillräckliga.

Sammantaget bedömer Riksgälden i nio fall att anmälda ansvarsförsäkringar är tillräckliga och betryggande för sitt ändamål. I två fall bedömer Riksgälden att anmälda ansvarsförsäkringar tillsammans med kompletterande säkerheter inte är tillräckliga och betryggande för sitt ändamål.

Ansvarsförsäkringar
Riksgäldens bedömning av redovisade ansvarsförsäkringar bygger på analys av försäkringsgivarnas betalningsförmåga, försäkringsbrev och försäkringsvillkor.

Den översiktliga analys av försäkringsgivarnas betalningsförmåga vid en olycka som genomförts visar på ett fortsatt behov av fördjupad analys. Riksgälden gör dock bedömningen att anmälda försäkringar för 2023 kan accepteras och att detta inte utgör en oacceptabel risk för staten.

Analysen av försäkringsbrev och försäkringsvillkor tyder på att samtliga anmälda försäkringar täcker de skador som avses i lagen (2010:950) om ansvar och ersättning vid radiologiska olyckor (LRO). Riksgälden har inte kunnat finna några villkor eller förbehåll som strider mot bestämmelserna i LRO.

Kompletterande säkerheter
De kompletterande säkerheter som anmälts utgörs av borgensförbindelser. Riksgälden bedömer att de kompletterande säkerheterna som anmälts är utformade på ett sådant sätt som innebär att de inte är tillräckliga för att täcka det ersättningsansvar som avses i LRO.

Yttrande till regeringen 
Bilaga till yttrandet - Ersättningsansvar vid radiologiska olyckor