Remissvar: En modell för svensk försörjningsberedskap (SOU 2023:50)

Nyhet 21 december 2023

Riksgälden har lämnat sitt remissvar på utredningen "En modell för svensk försörjningsberedskap (SOU 2023:50)" (Fö2023/01478).

Riksgälden ställer sig positiv till förslaget att ansvaret för den nationella samordningen av försörjningsberedskapen ska ges till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Riksgälden är även positiv till den föreslagna strukturen för de sektorsvisa behovs- och försörjningsanalyser som ska ligga till grund för den nationella försörjningsanalysen.

Riksgälden noterar att beredskapssektorn Ekonomisk säkerhet, enligt utredningens förslag, inte ska ta fram egna försörjningsanalyser. Utredningen motiverar förslaget om att undanta vissa beredskapssektorer från försörjningsanalysarbetet med att störningar inom dessa sektorer antagligen inte får lika stor spridning och direkta konsekvenser i samhället som de beredskapssektorer som ska ta fram försörjningsanalyser. Riksgälden har ingen invändning mot förslaget i sak, eftersom sektorn Ekonomisk säkerhet indirekt ändå kommer att omfattas av försörjningsanalyserna. Men Riksgälden vill ändå lyfta fram att störningar inom sektorn Ekonomisk säkerhet, med följden att olika utbetalningar inte kan komma till stånd, riskerar att få betydande ekonomiska konsekvenser för samhället.

Läs hela remissvaret.