Miljoner att spara med elektroniska lönespecifikationer

Nyhet 13 maj 2014

Statliga myndigheter kan minska sina kostnader med totalt 6 miljoner kronor per år genom att skicka lönespecifikationer elektroniskt.

– Lönespecifikationer står för den näst största kostnaden bland statens betalningstjänster, säger Björn Wallgren, ramavtalsansvarig på Riksgälden.

På Kungliga Tekniska högskolan, KTH, har man sänkt sina kostnader för lönespecifikationer med 300 000 kronor per år genom att gå över till elektroniska lönespecifikationer.

– Det är en mycket smidigare hantering. Våra anställda kan dessutom välja att få den elektroniska lönespecifikationen via egenrapporteringen eller via sin internetbank, säger Annica Fröberg, personalchef på KTH.

I det ramavtal för betalningstjänster som Riksgälden har förhandlat fram kostar en e-lönespecifikation 0,65 kronor. Det kan jämföras med 4,15 kronor per lönespecifikation på papper. E-tjänsten innebär att medarbetarna själva hämtar sina lönespecifikationer via banken eller i myndighetens lönesystem.

– Den årliga kostnaden för lönespecifikationer på papper är 8 miljoner kronor så det finns besparingar att göra för de myndigheter som ännu inte har elektroniska lönespecifikationer, säger Björn Wallgren.