På riksgalden.se använder vi kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen för dig och för att samla in statistik. Vi använder också kakor för webbanalys så vi kan förbättra vår webbplats. Mer om kakor (cookies).
Prioriterade insatser inom bankresolution 2025
Under 2025 jobbar vi vidare med att stärka beredskapen så att vi är redo att genomföra resolution vid behov. Prioriterade insatser inom bankresolution påverkas i hög grad av gemensamma prioriteringar som görs på EU-nivå, framför allt inom Europeiska bankmyndigheten (Eba).
Här beskrivs vilka insatser vi gör inom resolutionsplanering och genomförande av resolution samt vårt internationella samarbete inom bankresolution.
Resolutionsplanering
Bankernas resolutionsbarhet
Från och med i år väger vi in bankernas utvärderingar av sig själva när vi bedömer bankernas resolutionsbarhet. Bankerna ska genomföra dessa självutvärderingar enligt Ebas riktlinjer om resolutionsbarhet.
Mer om våra årliga bedömningar av bankernas resolutionsbarhet.
Riksgälden kommer också att ta fram ett flerårigt program för att testa varje systemviktig banks resolutionsbarhet, något som Eba kräver att alla resolutionsmyndigheter gör senast under 2025.
Beslut om resolutionsplaner för icke systemviktiga banker
Riksgälden kommer att besluta om uppdaterade resolutionsplaner för alla banker som omfattas av resolutionsregelverket, även de som inte bedöms som systemviktiga. För de icke systemviktiga bankerna tas beslut om resolutionsplaner minst vart tredje år.
Strategier för återkapitalisering inom grupper
Vi inleder arbetet med att ta fram en föredragen och en alternativ strategi för återkapitalisering av banker som ingår i så kallade resolutionsgrupper. Vilken strategi som används beror på de situationer som kan råda vid fallissemang av en eller flera banker inom en resolutionsgrupp.
Genomförande av resolution
Utveckla resolutionsverktygen och öka beredskapen
Riksgälden bedriver ett projekt för att utveckla de så kallade resolutionsverktygen och öka den operativa beredskapen att hantera en bank i resolution.
Ett högt prioriterat område under 2025 är att kunna tillämpa skuldnedskrivningsverktyget (bail-in). Ett annat område är att operationalisera det så kallade broinstitutsverktyget. Riksgälden kan inrätta ett broinstitut tillfälligt så att Riksgälden kan driva vidare en banks kritiska verksamhet med syfte att det ska säljas eller avvecklas. En viktig del i det arbetet är att så långt det är möjligt vara förberedda att upprätta broinstitutet ett broinstitut vid behov genom att ha ett startklart aktiebolag som kan fungera som broinstitut.
Mer om tillämpning av skuldnedskrivningsverktyget.
Inom projektet ska vi även utveckla en sammanhållen plan för operativa processer (”master playbook”) som beskriver hur Riksgälden bör agera i olika situationer. Där framgår exempelvis vilka externa resurser (till exempel värderingstjänster) som ska finnas tillgängliga, vilken information som regeringen och andra myndigheter behöver samt hur Riksgälden bör organiseras vid kris.
Internationellt samarbete inom bankresolution
Financial Stability Board
I spåren av bankproblemen i ett antal amerikanska banker och i den schweiziska banken Credit Suisse 2023 har Financial Stability Board (FSB), det globala standardsättande organet för finansiell krishantering, identifierat behovet av att prioritera två områden: dels överföringsstrategier, som innebär att hela eller delar av en banks verksamhet överförs till en annan juridisk person genom olika resolutionsverktyg, dels hur banker som försatts i resolution ska kunna hantera sitt behov av likviditet. Riksgälden deltar aktivt i FSB:s arbete med dessa frågor.
Europeiska bankmyndigheten
Riksgälden deltar i Ebas arbete med att bland annat se över hur resolutionsplanerna kan bli mer användbara, flexibla och proportionerliga. Översynen kommer att leda till förslag om att ändra EU-kommissionens delegerade förordning 2016/1075 som bland annat styr innehållet i resolutionsplanerna. Ett annat arbete vi deltar i är att se över hur arbetet i resolutionskollegier kan förbättras och effektiviseras.