Riksgälden tecknar ramavtal för kontantkort med ICA Banken

Pressmeddelande 9 december 2009

Riksgälden har tecknat ett ramavtal för kontantkort med ICA Banken AB. Den nya tjänsten innebär att statliga myndigheter, kommuner och landsting kommer att kunna betala ut pengar på ett säkrare och effektivare sätt.

Kontantkortet underlättar offentliga utbetalningar som av olika anledningar inte kan göras direkt till ett svenskt bankkonto. I dag används i sådana fall bland annat kontanter, utbetalningsavier och utländska checkar. Genom att ersätta kontanthantering och betalningstjänster som kräver mycket administration bidrar kontantkortet till ökad säkerhet och lägre kostnader.
 
Den nya tjänsten innebär att utbetalaren laddar ett kort med det som ska betalas ut i form av bidrag eller ersättning. Kontantkortet kan användas för både enstaka och återkommande betalningar. Mottagaren kan sedan med en pinkod ta ut pengarna eller använda kortet att handla med där MasterCard accepteras. Motsvarande kort (prepaid card) finns i bland annat Storbritannien och USA.
 
- Kontantkortet är en nyhet i Sverige som innebär stora fördelar för både utbetalaren och mottagaren, säger Anita Schönbeck, projektansvarig på Riksgälden.
 
Riksgälden upphandlar vanligtvis ramavtal åt de statliga myndigheterna, men den här gången omfattas hela den offentliga sektorn. Ett sextiotal kommuner och landsting är delaktiga i ramavtalet. Det träder i kraft den 1 januari 2010 och gäller till och med den 31 december 2012.
 
Frågor besvaras av:
Anita Schönbeck, projektansvarig, 08 613 45 85