Årsredovisning 2021: Stark ekonomisk återhämtning

Nyhet 22 februari 2022

Den svenska ekonomin har stått emot pandemin väl och återhämtningen har varit överraskande stark. Under året har Riksgälden bland annat gjort en historisk emission av en 50-årig statsobligation samt tagit emot ett nytt uppdrag om gröna kreditgarantier. I dag överlämnar Riksgälden sin årsredovisning till regeringen.

2021 var ett år som fortsatt präglades av coronapandemin. Den svenska ekonomin har stått sig stark, med en markant förbättring av statens finanser som följd. Sammantaget landade budgetsaldot på ett överskott på 78 miljarder kronor 2021, vilket kan jämföras med underskottet på 221 miljarder kronor 2020. Statens lånebehov har därmed minskat.

Statsskulden har under året vänt nedåt och hamnade på 1 204 miljarder kronor, som är 76 miljarder lägre än året före.

Historiska händelser

Riksgälden har under 2021 varit med om två historiska händelser. Under sommaren lånade Riksgälden upp tio miljarder kronor i en emission av en 50-årig statsobligation – svenska statens hittills längsta lån. Intresset var stort och ett 80-tal investerare deltog.

Under året gick också en 100-årig sparform i graven i och med den allra sista vinstdragningen för Riksgäldens premieobligationer. Dessa obligationer bedöms inte längre vara ett bra alternativ för statens upplåning, eftersom de inte bidrar till att minska kostnaden för statsskulden.

Riksgälden deltar i den gröna omställningen

Riksgälden publicerade en rapport över hur pengarna som lånades upp med statens första gröna obligation har fördelats och på vilket sätt de bidrar till Sveriges miljö- och klimatmål. Merparten av pengarna har gått till kategorin Hållbara transporter och innefattar bland annat järnvägsunderhåll och klimatbonus för köp av laddbara bilar.

Under 2021 fick Riksgälden även ett regeringsuppdrag att ställa ut statliga kreditgarantier till gröna industriinvesteringar. Intresseanmälningar om drygt 80 miljarder kronor och totalt fyra ansökningar om gröna kreditgaran­tier har kommit in under året.

Läs mer om Riksgäldens arbete under året som gått:
Årsredovisning 2021