Rekommenderade webbläsare och tekniska förutsättningar

Riksgalden.se fungerar i olika webbläsare men för att undvika eventuella avvikelser i design rekommenderar vi en modern webbläsare.

Webbplatsen är byggd enligt webbstandard W3C 2.0. För att strukturera innehållet används programspråket XHTML 1.0 Transitional, och för att styra presentationen av innehållet används Cascading Style Sheets (CSS) 2.1 och 3.

Unicode (UTF-8) används som teckenstandard.

Skärmupplösning

Webbplatsen är optimerad för en upplösning på 1024x768 pixlar. Självklart kan du använda en lägre upplösning, men då behöver du använda rullningslisterna för att se lika mycket av webbsidorna.

Pdf-dokument

Många dokument publiceras i så kallat pdf-format. För att kunna läsa dessa, måste du ha installerat Adobe Reader. Det är gratis och går att ladda hem från Adobes webbplats. Om du har problem med att öppna och/eller läsa filerna kan det bero på att du behöver uppgradera din Acrobat Reader till en senare version.

Javascript

Webbplatserna kräver att javascript är aktiverat i din webbläsare för följande funktioner;

  • utskrift med skriv-ut ikonen på sidan (du kan också använda webbläsarens utskriftsmöjlighet)
  • visning av hjälptexter när du klickar på hjälpikonen (om javascript är avslaget visas hjälptexterna från början)
  • löpande felmeddelande i formulär (om något är fel ifyllt visas också alla felmeddelanden när du klickar på knappen Skicka)
  • sökordsförslag i sökrutan

Inställningar

Javascript är vanligtvis förinställt att vara aktiverat i webbläsaren. Om inte, ändra via webbläsarens meny Verktyg/Internet-alternativ.

ActiveX

ActiveX är vanligtvis förinställt i webbläsaren.

Om ActiveX inte är aktivt och du använder Windows och Internet Explorer visas inte videor från YouTube. Du kan ändra detta under Verktyg/Internet-alternativ/Säkerhet eller kontakta din IT-avdelning om du surfar från ditt företag.